От днес започва дългият уикенд за откриването на Пловдив – Европейска

...
От днес започва дългият уикенд за откриването на Пловдив – Европейска
Коментари Харесай

Откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 започва с арт изненади

От през днешния ден стартира дългият уикенд за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Пловдив ще първият притежател на тази купа, а събитието ще бъде проследено от милиони жители на Европа. 
 Отмениха възбраната за отваряне на прозорците в Пловдив  Пловдивчани със възбрана да отварят прозорците си по време на откриването на
Силвен Паскуа – началник към самодейността на Европейска комисия за „ Европейска столица на културата ” и еврокомисар Мария Габриел ще бъдат измежду представителите на Европейската комисия.

По-голямата част от интернационалното жури, което следи напредъка на градовете-кандидати, също ще е в Пловдив за откриващия уикенд.

В града ще дойде и най-многобройната делегация от над 20 градове, които са били или ще бъдат Европейски столици на културата. Над 100 делегати ще бъдат в Пловдив още от петък и ще се включат интензивно в над 30-те събития. Специални посетители ще са и членовете на екипа от Матера – другият град, които тази година носи купата.

Събитията ще наблюдават екипи на Euronews, Тhe Daily Telegraph, Deutsche Welle. Очакват се и представители на Kleine Zeitung – вторият по величина aавстрийски вестник, Columbustravelmedia – известно британско онлайн издание за туризъм, Museum TV – френска телевизия, която се излъчва на британски, френски и съветски език.

Сред организациите, които ще отразят откриването са Европейската пресфото организация и френската новинарска организация Agence France-Presse. Ще участват публицисти, които ще отразят събитието и ще показват Пловдив във Франция, Австрия, Германия, Полша, Чехия и Унгария, Холандия, Италия, Словакия, Турция. 

Всички български малките екрани и медии изпращат свои екипи да отразят най-големия културен план на Европейския съюз, който за първи път ще се организира в България. Над 5 преносими телевизионни станции ще отразяват директно събитията.

В последните няколко месеца всекидневно най-големите задгранични медии в партньорство с фондация „ Пловдив 2019 “ изготвят изявления за града. Всички те са с милионна аудитория - CNN, DW, RadioRai 1, New York Post, El Pais, BBC, Corriere della Sera, АRD Radio, France Télévisions, Lonely Planet, Independent и други.

„ The Guardian “ и “Kurier ” оповестиха Пловдив за топ дестинация. CNN Travel също включи града в класацията си за желани международни дестинации: " Пловдив, вторият по величина град в България се готви да затвърди статуса си на водеща дестинация за европейски градски почивки като една от двете европейски столици на културата за 2019 година “, оповестява медията и напомня, че другата европейска столица през 2019-а година е италианският град Матера.

Независимо от ироничните интерпретации на визията му, логото на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 към този момент е триизмерно и e монтирано на площад „ Централен “. Композицията ще свети през нощта, с помощта на вградена слънчева система и ще бъде новото място за срещи в Пловдив.



Освен от логото, градът ще се осветява и от 30-метрова кула на 6 равнища, която обезпечава видимост от 360 градуса. С помощта на 350 осветителни тела, кулата ще бъде превърната в самобитен светлинен знак.



В рамките на дългия уикенд (11 - 13 януари 2019 г.) са планувани серия от събития в разнообразни пространства, открити и закрити подиуми в града, които ще имат своята кулминационна точка в съботната вечер на 12 януари 2019 година, със спектакъла „ Ние сме всички цветове ".

Десетки културни събития и арт изненади чакат пловдивчани и гостите на града през трите дни. 

Не липсваха рядкости и при организацията на събитието. Полицията забрани на пловдивчани да отварят прозорците си и да излизат на терасите си. Малко по-късно, възбраната беше анулирана, а мярката коментирана като " престарание ".

За откриването се чакат към 30 000 души, които ще бъдат ситуирани на 4 съществени точки – от двете страни на сцената по продължение на бул. „ Цар Борис III Обединител ” около платформите, от северната страна на Пощата до Руската книжарница, откъдето има съвършена видимост към екраните и сцената, както и по бул. „ Княгиня Мария Луиза ” до църквата „ Света Петка ”.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР